WAT IS PADEL?

Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet. Net als bij squash kan dit de grond of de wand zijn. De wanden maken dat een onhaalbare bal alsnog haalbaar wordt, maar ook dat gevoel en tactiek nog belangrijker zijn dan bij tennis. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel een explosieve sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn. Het is makkelijk op te pakken en de spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel gebruik je een ander racket (padel). Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon.

 

HOE PADEL DE WERELD VEROVERDE

In 1969 was er een lokale aannemer in Acapulco (Mexico) met een stukje grond van 20 bij 10 meter. Dit stukje grond dreigde door planten overgroeid te worden. De aannemer plaatste daarom vier muren om de grond. Hij wist niet dat hij daarmee de basis legde voor één van de snelst groeiende sporten ter wereld.

De aannemer speelde met zijn vrienden een balspel op het stukje grond. Een soort tennis, maar met gebruik van de muren. Een van zijn vrienden nam het idee mee naar Marbella, waar hij ook zo’n baan aanlegde. Op die baan speelden veel polospelers uit Argentinië. Zij introduceerden de sport op hun beurt in hun thuisland. Inmiddels is padel in Argentinië een nationale sport met meer dan 10.000 banen en 2 miljoen spelers. In Spanje is het zelfs de meest populaire sport na voetbal (!) met 10 miljoen spelers. Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 20 miljoen spelers.

Ook in Nederland is padel inmiddels de snelst groeiende racketsport. De eerste baan werd aangelegd bij het Philipsstadion op verzoek van de Zuid Amerikaanse spelers van PSV. Inmiddels zijn er in bij alle steden padelbanen waar verschillende toernooien en competities worden georganiseerd. Nederland heeft een eigen ranglijst en een nationaal mannen- en vrouwenteam onder leiding van een bondscoach.

De opmars van padel in Nederland en de rest van de wereld is niet te stuiten. De interesse in de sport is groot en de vraag naar nieuwe banen neemt gestaag toe.

Padel populairder dan tennis?

De Nederlandse tennisverenigingen hadden het zwaar. Het aantal tennislidmaatschappen liep steeds verder terug en veel verenigingen hadden moeite (financieel) het hoofd boven water te houden. Padel daarentegen is bezig met een sterke opmars. De toegankelijkheid van de sport is hierbij een belangrijke factor.

Om goed te kunnen tennissen moet je beschikken over een goede techniek, een sterk uithoudingsvermogen, snelheid en kracht. Het is niet eenvoudig alle slagen, zoals service en backhand, goed onder de knie te krijgen. Bij padel is dit een stuk eenvoudiger: de banen zijn kleiner en het gebruik van de wanden maakt het eenvoudiger om de bal naar de overkant te krijgen. Er hoeven minder afstanden te worden afgelegd en goed voetenwerk en een goede techniek zijn hierdoor minder belangrijk.

Hiernaast heeft padel een grote fun factor. Doordat de glazen wanden onderdeel van het spel zijn, is er veel meer dynamiek in het spel en is geen rally hetzelfde. Omdat je dicht tegenover elkaar staat is er ook meer sociale interactie dan bij tennis. En dit wordt gewaardeerd! Vele tennissers die kennisgemaakt hebben met de padelsport zijn om. Je ziet nu dat de verenigingen met padelbanen weer een toename hebben in het aantal leden en de clubs floreren weer net als vroeger. Ook het aantal tennissers neemt hiermee toe. 

Padel: uitkomst voor tennisclubs?

In Spanje is gebleken dat veel tennisclubs van de ondergang zijn gered door de aanleg van padelbanen. Er passen 2 padelbanen op één tennisbaan: een verdubbeling dus van de inkomsten uit baanhuur. Door de populariteit van de sport zijn de ledenaantallen in korte tijd weer toegenomen. En omdat kinderen en ouderen padel ook leuk en makkelijk te beoefenen vinden, groeit het percentage van deze doelgroepen op het ledenbestand.

Inmiddels is gebleken dat de komst van padelbanen een positieve (financiële) invloed heeft op tennisclubs. Ook de opzichzelfstaande padelclubs kennen een goed rendement. Als je padel afzet tegen andere sporten is er een hogere omzet per m2 mogelijk door het relatief kleine oppervlakte van de banen.

 

De opmars van padel is niet te stuiten

De laatste jaren is het aantal padelbanen in Nederland verdubbeld en ook voor 2022 wordt een grote toename van padelbanen verwacht. In de landen rond Nederland is deze groei nog groter geweest. In Frankrijk, Italië, België, Portugal en Zweden is padel ook aan een grote opmars bezig. De verwachting is dat deze groei de komende jaren doorzet: veel tennisclubs zullen padelbanen aanleggen en ook het aantal zelfstandige padelclubs zal toenemen. Hierdoor zal er op grotere schaal verschillende interne en externe competities en toernooien georganiseerd worden. De KNLTB promoot de sport met toernooien, competities, rankings en topteams voor dames heren en veteranen

De Kpadel service nederlandNLTB is inmiddels intensiever gaan samenwerken met het NOC-NSF en heeft een beleid ontwikkeld ter promotie van padel als aanvulling voor tennisverenigingen. Dit beleid omvat onder andere opleiding voor trainers, advies over de bouw van padelbanen, het organiseren van competities, publiceren van een toernooikalender en marketing en ledenwerving voor verenigingen. Zie www.centrecourt.nl/padel, neem contact op met de KNLTB Accountmanager of mail naar padel@knltb.nl.

Onze padelbanen voldoen overigens aan alle eisen gesteld door de KNLTB en padelbond. Internationaal zal er ook meer media-aandacht komen voor padel. Uiteindelijk zal padel een van de vier grootste sporten van Nederland worden naast hockey, voetbal en tennis. Inmiddels hebben veel tennissers en oud-tennissers dan ook al de overstap van tennis naar padel gemaakt.

Toernooien

Iedere padelclub of tennisclub met padelbanen houdt toernooien voor haar eigen leden. Deze toernooien vinden praktisch het hele jaar door plaats. Ook zijn er open toernooien, waarbij niet-leden mogen deelnemen. Tot slot zijn er toernooien die meetellen voor de padelranglijst. Bij ieder toernooi kunnen punten worden behaald om je ranking te verbeteren.